Intro


Welkom bij <peterberk.com>

wie is Peter Berk. . .

 

Curriculum Vitae Peter Berk.
Geboren in Amsterdam - 23 juni 1955 .
Na het Vossiusgymnasium het Amsterdams Conservatorium doorlopen:
Na lessen bij Wim van de Braak en een slagwerkweek op Queekhoven 4 jaar gestudeerd bij de slagwerkers va het Concertgebouworkest (Jan Labordus en Jan Pustjens). Drumles van Ton Rooyers en gastlessen van John Engels, Han Bennink, en Billy Cobham.

Daarna (1979) 1 jaar aan Berklee College of Music gestudeerd bij onder andere Gary Chaffee, Bill Pierce en Alan Dawson .
Tijdens opleiding in Nationaal Jeugdorkest en Nederlands Blazers Ensemble gespeeld, en heel veel geleerd van jamsessies in de Melkweg (Cees van der Laarse en Jan Jacobs), klussen waar mijn vader (Ruud Bos) me voor vroeg en bandjes die ik zelf oprichtte (Gongossa). Martin van Duynhoven vroeg me voor zijn project "In A Mitrailleur". Daarnaast speelde ik bij de Jose Marcello - Big Band en de Midland Big Band olv Gert-Jan van den Dolder.

Daarna de praktijk in als studiomuzikant (onder andere Fluitsma & van Tijn) en als begeleider van diverse artiesten en groepen, zoals Rob de Nijs , Bubbling Brown Sugar , Louis van Dijk , Samantha Jones , Greetje Kauffeld en vele anderen .
In het jazzcircuit speelde ik o.a. met Hans Dulfer, het Waterland Ensemble (Canada-tour ‘88), Slide, Sticks and Pedals (met Ben Gerritsen, Bart van Lier en "Candy-man" Carlo de Wijs), Future Shock (de groep van Maarten van Norden en Jan Kuiper), Frits Landesbergen, Ben van Dungen, Jarmo Hoogendijk, Fred Leeflang, Karel Boehlee, Toon Roos, Cor Bakker en vele anderen.

In 1983 kreeg ik mijn eerste echte filmmuziek-opdracht voor een film van Matthijs van Heijningen (Vogelmens) en kreeg ik veel werk; in 1984 ben ik benoemd als leraar slagwerk (+drums) aan het Muzieklyceum,waar ik ook voor de Adviesraad ben gevraagd

In 1986 ben ik benoemd als Hoofdvakdocent Slagwerk (L.M.) en Methodiek aan het Conservatorium in Zwolle. In datzelfde jaar ben ik in de “Poll’s” van de Slagwerkkrant uitgeroepen tot tweede Fusiondrummer van Nederland.

In 1989 ben ik als slagwerker bij het Nederlands Blazers Ensemble o.l.v. Richard Dufallo
( o.a. de beroemde ”Rhapsody In Blue” in het originele arrangement van Gershwin) betrokken geweest tijdens de opening van de Uitmarkt, live vanaf de Dam voor TV. Daar werd ook nog met 120 saxofonisten en het Aurelia Kwartet "de Blues" gespeeld.

In 1990 heb ik met mijn eigen “Trio Peter Berk” (met aan de piano Henk Meutgeert en met Simon Planting op acoustic bass) wekelijkse radio-uitzendingen van muziek voorzien , hetgeen wegens succes 1 jaar geprolongeerd werd .

In 1991 (tot en met 1998) heb ik bij Toon Hermans gewerkt (olv Coen van Orsouw), en bij Toon heb ik geleerd heel anders naar muziek te luisteren. Daarnaast heb ik vier keer op het North Sea Jazzfestival gespeeld en op festivals in Canada (Loek Dikker Waterland Ensemble), Amerika, Hongarije, Frankrijk (Salon de Jazz) - en in vele jazzclubs, studio’s en theaters in Europa en Engeland .


Sinds 1999 heb ik een endorsement (artist agreement) bij Sonor.
Sinds september 2002 zit ik in de werkgroep Jazz van de Nederlandse Toonkunstenaars Bond NTB

De laatste jaren heb ik voornamelijk in het theater gewerkt met Robert Long, (orkest olv Erik Vlasblom) en het seizoen (2002-2003) in de American Songbook Productie "Sinatra That's Life" (orkest olv Ruud Bos).

Seizoen 2003-2004 stond in het teken van TelkensWeerHetDorp, de door prachtige recensies en enthousiast publiek bejubelde hommage aan Friso Wiegersma. Featuring Jenny Arean, Tony Neef, Joke de Kruif en Marnix Kappers (orkest olv Ruud Bos).

Seizoen 2004-2005 ging er een reprise van TelkensWeerHetDorp in het Werktheater in Amsterdam en deelde ik de drumkruk met André van Damme in het orkest van accordeonist Eddy van Damme dat theater voorstellingen doet voor "de Zonnebloem", featuring Henk Poort, Lucy de Lange, Dick Rienstra, Alma Nieto en Arie Cupé.

Najaar 2005: Dancing With the Stars - 3 invalbeurten voor Ton op 't Hof in de band van Koos Mark.

Seizoen 2005 - 2006 : De Zonnebloem met de Dutch Diva's (Sjouk Smit, Marga Bult en Gemma van Eck) featuring Wim Rijken.

Seizoen 2006 - 2007 : De Zonnebloem produktie "Heilig Vuur" met Danny De Munk, Harrie Slinger, Ellis van Laarhoven en Pamela Teevis.

Sinds 1 september 2003 ben ik paukenist/slagwerker bij de Douane Harmonie Nederland olv Frenk Rouschop.

Tevens heb meegewerkt aan (studio-/concert) projekten van o.a. Jeroen Sleyfer (Five Easy Pieces, Wizard of Oz), Rob van Dijk (diverse concerten), Henk Pool (o.a. NCRV scholenprojekt, Ben Ketting), Rob en LeeAnn Vermeulen (familie Knoest) en Jan Mulder (Jan Mulder Consort).

Om bij te blijven volg(de) ik masterclasses en/of clinics van o.a. Mike Mainieri, Bob Brookmeyer, en...

Mike